С балетната класика  Софийската опера и балет ще отбележи 40 години творческа дейност

...
С балетната класика  Софийската опера и балет ще отбележи 40 години творческа дейност
Коментари Харесай

Примата Маша Илиева чества 40 години на сцена

С балетната класика  Софийската опера и балет ще отбележи 40 години креативна активност на примабалерината Маша Илиева. Запомнена със своята изключителна артистичност, съчетана с изрядна техника, характер и блестящо театрално наличие, Маша Илиева е актьор, хореограф, репетитор, възпитател и балетен режисьор, а в последните години работи с деца. Точно това ѝ доставя най-голямо наслаждение, признава тя.

Маша Илиева учи в влиятелната балетна академия „ Ваганова “ в Санкт Петербург и още преди да навърши 18, става част от състава на балета на Софийската национална опера, както се е наричала тогава. От 1990-та година Маша Илиева е примабалерина и е играла всички огромни функции от балетния репертоар на театъра – в „ Жизел “, “Дон Кихот ”, „ Лебедово езеро “, „ Ромео и Жулиета “ и “Зорба гърка ”. 

В интервала 2001-2003 година Маша Илиева е живописен началник на Националния балет – София. Тогава българската балетна аудитория за първи път се среща с творчеството на Баланчин и се слага истинската режисура на “Силфида “. От 2009 година е репетитор в Софийска опера и балет, а през 2014 г, към този момент като балетен режисьор, Маша Илиева възвръща класиката „ Спящата хубавица “ на сцената на националния ни оперен и балетен спектакъл.

Зрителите на Софийска опера и балет още веднъж ще могат да се насладят на приказната балетна класика от Пьотр Илич Чайковски, в режисура и постановка на Маша Илиева, на 11 и 12 февруари 2022 година от 19:00 ч.

" 40 години ми наподобяват много доста, като че ли нямам доверие, че е минало това време. Реших да бъде юбилеят маркиран със " Спящата хубавица ", тъй като това е връх в моята кариера. Когато танцуваш самичък и искаш публиката да те хареса, предизвикването е доста огромно. Осевен това постановката е суперпродукция, в нея вземат участие над 100 индивида в спектакъла, дружно с оркестъра ", споделя примабалерината през БНР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР